11 Mart 2010

Bebekleriniz İçin Vitaminli Çorba Tarifleri

Yeşil Mercimek Çorbası


Malzemeler

1 yemek kaşığı kıyma
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
1çay bardağı yeşil mercimek
1 adet küçük soğan
1 tatlı kaşığı salça
Tuz

Hazırlanışı

Kıymayı bir tencereye koyup, soğan ve sıvıyağ ilave edin. Orta hararetli ateşe koyup, soğanlar hafif sararıncaya ve kıyma kendi bıraktığı suyu çekinceye kadar kavurun. Sulandırılmış salçayı ilave edip karıştırın. 1 Su bardağı su koyup, akşamdan ıslanmış veya haşlanmış mercimekleri yıkayıp ilave edin. Orta hararetli ateşte, mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. İnmesene yakın, tuzu atıp 1-2 taşım daha kaynatın.


Yoğurtlu Sebze Çorbası (225 Kal, 5gr protein):

(1 porsiyon)
1 kepçe yoğurt (125cc)
1 orta boy patates
1 yemek kaşığı buğday veya pirinç
1 tatlı kaşığı zeytinyağı


Tencereye yoğurt konur az su ile sulandırılırak üzerine herhangi bir sebze doğranır.1 yemek kaşığı tahıl unu zeytinyağıyla pişirilir.

Pirinç-Mercimek Çorbası

Malzemeler

1/2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1/2 yemek kaşığı pirinç
1/4 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvı yağ

Yapılışı

Mercimek, pirinç ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Yumuşayıncaya kadar pişirilir, yağ eklenir. Çorba, pirinç yerine bulgur konarak da yapılabilir.


Tarhana Çorbası-1- (360 Kal,3.5 gr. protein): (2 porsiyon)

Yoğurt (150 cc) (bir buçuk çay bardağı)
Buğday unu (2 yemek kaşığı)
Değişik sebzeler
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI

Malzemenin hepsi az su eklenerek karıştırılıp pişirilir.Ocaktan inmeye yakın az zeytinyağı eklenir..


Tarhana Çorbası-2-

Malzemeler
1 su bardağı su
1/2 yemek kaşığı tarhana
1 tatlı kaşığı yağ

Yapılışı
Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir. Tarhana acısız olmalıdır.


Yayla Çorbası

Malzemeler

3/4 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı su
1 yemek kaşığı pirinç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı un

Yapılışı
Pirinç ayıklanır, yıkanır ve su ile haşlanır. Ilımaya bırakılır, yoğurt ve ezilmiş un eklenir. Karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir.

İrmikli Çorba

1 küçük patates
1 küçük soğan
1 kaşık irmik
1 kaşık zeytinyağı
1 yemek kaşığı kıyma

Bütün malzemeyi bir bardak suyla pişirip süzgeçten geçirerek bebeğinize yedirebilirsiniz.


Tavuklu Şehriye Çorbası

1 parça tavuk eti
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tel şehriye
1 domates
biraz sıvı yağ
su ve tuz

Sıvıyağı ve unu bir tencereye koyup hafif kavuruyoruz.Daha sonra rendelenmiş domatesi ,suyu ve küçük parçalara ayrılmış tavuğu koyup kaynatıyoruz.Tavuk piştikten sonra şehriyeyi de suyun içine katıyoruz.Pişmeye yakın tuzunu ekliyoruz.


Domates Çorbası – Sütlü

Malzemeler

1 tatlı kaşığı tereyağı
1 Çorba kaşığı un
1 Adet olgun domates
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
Tuz

Hazırlanışı
Tereyağını tencereye alıp, eritin. İçine unu ilave edin ve hafifçe sararana dek kavurun. İçine ılık su ve sütü azar azar ekleyin. Topaklaşmaması için devamlı karıştırın. Domatesleri rendeleyin tencereye ilave edin. Tencerenin kapağını çorbanın taşmaması için hafifçe aralık bırakarak 10-15 dakika pişirin. Tuzunu ayarlayın.

Karnabahar Çorbası

Malzemeler

bir kaç parça karnabahar
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı ayçiçek yağı
1 çay bardağı süt
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı arpa şehriye
bir kaç dal maydanoz
Tuz

Hazırlanışı

Unu sıvı yağda hafif kavurun. Üzerine suyu ve sütü boşaltıp, pürüzleri giderene dek karıştırın. Bu arada karnabaharı küçük çiçeklere ayırın. Tencereye arpa şehriyesi ile birlikte atın. Kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Şehriyeler ve karnabahar piştiğinde, ateşten almadan hemen önce maydanozu kıyıp çorbaya karıştırın ve ocaktan alın. Tuz ilave edin.

Kış Çorbası
Malzemeler

1/2 çay bardağı Pirinç
bir parça tavuk göğsü
1 adet küçük patates
1 adet küçük havuç
1 adet küçük kereviz
bir kaç damla limon
1 yumurtanın sarısı
İnce kıyılmış maydanoz
Yeteri kadar tuz

Hazırlanışı
Pirinci ve tavuk göğsünü ayrı yerlerde haşlayın. Küp şeklinde doğradığınız patates, havuç ve kerevizi tavuk etiyle beraber bir tencereye koyun. Sebzeler iyice pişince, haşlanmış pirinçleri ve tuzu da ekleyin. Bir kabın içinde çırptığımız yumurtayı ve limon suyunu çorbanın kaynayan suyuyla karıştırın ve bu karışımı çorbaya ekleyin.Çorbayı süzgeçten geçirin, üzerini kıyılmış maydanoz ile süsleyin.

Terbiyeli Sebze Çorbası

Malzemeler
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kaşığı un
1 küçük kuru soğan
yarım adet pırasa
yarım adet havuç
yarım su bardağı bezelye
yarım adet patates
2 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı süt
Tuz

Terbiyesi için

Yarım çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
Yarım adet limon suyu
Yarım demet dereotu

Yapılışı
Kuru soğanı yemeklik doğrayıp, pırasaları ayıkladıktan sonra kıyın. Havucun ve patatesin kabuklarını soyduktan sonra küçük küpler halinde doğrayıp, patatesleri kararmamaları için su dolu bir kapta bekletin, dereotunu ayıkladıktan sonra ayrı ayrı kıyıp, tabaklara alın.
Derin bir tencerede tereyağını kızdırıp, içine kuru soğan ilave edip, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar pembeleştikten sonra içine kıyılmış pırasaları ekleyip, sote edin. Pırasalar sönünce içine doğranmış havucu, bezelyeleri ve patatesi ekleyip, kavurmaya devam edin. Daha sonra içine unu ilave edip, unun kokusu çıkana kadar kavurun. En son olarak sebzelerin içine tavuk suyunu, sütü, tuz ilave edip, çorbayı bir taşım kaynatın.
Çorba kaynarken küçük bir kasede yoğurdu, limon suyunu, ve yumurta sarısını bir çırpıcı veya mikser yardımı ile karıştırın. Çorbayı ateşten indirmeden terbiyeyi içine karıştırarak bir taşım kaynatın. Terbiyeyi ekledikten sonra çok kaynatırsanız eğer çorba kesilir. Pişen çorbayı servis tabağına alıp, üzerini taze dereotu ekleyin.

Terbiyeli Tel Şehriye Çorbası

Malzemeler
1 tatlı kaşığı tereyağ
2 Bardak et veya tavuk suyu
1 Adet küçük boy domates
1 Kahve fincanı tel şehriye
maydanoz
Tuz
Terbiyesi İçin;
1 Adet yumurta sarısı
3-4 damla limonun suyu
1 Çorba kaşığı un
1 Çorba kaşığı yoğurt

Hazırlanışı
Bir tencereye tereyağını koyarak eritin. Yağ eriyince rendelenmiş 1 adet domatesi ilave edin. Domatesler eriyip, salça haline gelene kadar arada bir karıştırarak pişirin. Domatesler pişince et suyunu, şehriyeyi ve tuzu katıp yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişirin. Kıyılmış maydanozu katıp bir taşım daha kaynatın. Yumurta sarısını, limon suyunu, unu ve yoğurdu bir kasede iyice çırpın. Çorba suyundan bir kepçe alarak azar azar ve sürekli karıştırarak terbiyeye ilave edin. Çok kısık ateşte kaynayan çorbaya terbiyeyi yavaş yavaş ve çorbayı sürekli karıştırarak ilave edin. Kısık ateşte bir taşım kaynatıp, ateşi kapatın.

Sütlü Çorba (150 Kal, 4 gr. protein)
(1 porsiyon)

1 çay bardağı süt (100 cc)
1 yemek kaşığı silme pirinç
Domates suyu (50 cc)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI : bir tencereye süt konur 1 silme yemek kaşığı pirinç unu , yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek çocuğa yedirilir. Un katılmadığında çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir

Hiç yorum yok: